Tuesday, February 9, 2010

MAJLIS PENAMAT MEMANG HEBAT

CATATAN PENGALAMAN (3)

Majlis ijazah terakhir amat menarik minat kami. Ketika itu berkumpul ahli-ahli lama. Rupa-rupanya, ayam yang kami sedia telah dijadikan lauk kenduri dan dimakan bersama dengan mereka. Kami nampak betapa cantik sekali adat tersebut. Ikatan antara ahli silat lama dan ahli silat yang baru dapat dirapatkan. Memang dijangka. Makan adalah satu alat yang cukup efektif untuk merapatkan hubungan sesama manusia. Ketika makan kami boleh berbicara dan menimba pengalaman orang-orang lama. Tentunya pengalaman mereka sebelum dan selepas menyertai SC. Hati rasa beruntung. Selama ini kami hanya dengar nama.

Pada malam itulah saya berpeluang bertemu dengan seorang ahli yang hebat kebalnya satu ketika dulu. Hingga rambut pun tidak lut dek pisau cukur. Diceritakan kepada kami betapa SC berupaya menghapuskan amalan yang karut marut. Kami khusyuk mendengar bicara daripada tokoh lama. Seorang lagi ahli lama adalah seorang yang pernah bergelar khalifah dalam persilatan yang lain. Kepada kami diceritakan pengalamannya hingga terlibat sepenuh hati dalam persilatan SC.

Pada pandangan saya, penerangan yang mereka berikan telah menambah keyakinan di hati kami untuk mengakui kelebihan SC. Begitu juga dengan ahli-ahli SC yang lain. Orang-orang lama dan berpengalaman. Hebat sekali cerita-ceriti kelebihan mereka yang secara langsung menguatkan semangat kami untuk terus belajar dan menguasai SC. Sangat berkesan majlis kenduri yang diadakan seiring dengan majlis penamat itu.

Ketika majlis ijazah penamat, semua hadirin menumpukan perhatian pada lafaz ikrar antara guru dan murid. Ramai kalangan kami yang terkumat kumit mulut, berlatih menyebut ayat sebelum tiba giliran mereka. Suasana agak tenang. Semuanya serius dan memberi tumpuan pada pelakuan Ustaz. Terkenang sahabat lama yang kemalangan motor sebelum majlis ijazah. Habis luka-luka badan. Tapi ijazah juga dalam keadaan berbalut sana dan sini.

Upucara memilih bahagian ayam sebelum mandi silat amat menarik perhatian kami. Banyak kisah lucu yang timbul. Ada yang melahirkan perasaan geram. Lain yang dirancang lain yang jadi. Di hadapan Ustaz terpilih buntut ayam dan leher ayam. Pada hal tidak ada pun dalam perancangan di fikiran sebelum itu. Masing-masing ketawa. Ada yang tersangat sukakan ayam. Pilih bahagian dada. Tapi sikit yang dapat. Mahu tak mahu terpaksalah pilih telur ayam dan terung. Yang penting perut yang lapar perlu dilayan sempurna.

Maksud di sebalik pelakuan memilih bahagian ayam itu tidak pernah kami ambil kira. Saya sendiri memilih dada dan hati. Sangkaan saya, dada dikaitkan dengan ilmu. Ilmu di dada. Hati dikaitkan dengan keikhlasan. Keikhlasan hati. Tapi ada kawan yang kata. Dada maknanya mendabik dada. Hati dikaitkan dengan keras hati. Saya diam tak kata apa-apa. Ada yang ambil kepala dengan harapan akan menjadi ketua. Saya pulak kata, kepala selalu dikaitkan dengan keras kepala. Degil. Semua ketawa. Hanya gurauan senda. Perkara pastinya, majlis tersebut amat menyeronokkan. Tak henti-henti ketawa sama ada ahli silat baru atau ahli silat lama. Cuma yang seriusnya ialah tukang catat. Tapi saya rasa diapun mengelat. Belum pilih telah catat.

Bicara Ustaz kepada saya, upucara memilih bahagian ayam tersebut bukanlah sesuatu yang diambil berat bagi melambangkan sifat murid. Ustaz tidak bergantung pada pelakuan murid memilih bahagian ayam untuk menentukan sifat mereka. Kalau guru bergantung pada upucara tersebut maka lebih baik dibuat pada waktu murid itu memasuki silat. Senanglah diawasi sifatnya. Kalau pilih kepala sebagai lambang besar kepala maka eloklah disingkirkan awal-awal lagi. Tapi Ustaz meletakkan majlis tersebut di akhir pembelajaran. Tukang catat hanya beraksi. Catatannya pun entah ke mana setelah selesai majlis tersebut.

Pada saya, majlis ayam penunjuk itu lebih kepada pemerhatian guru atas pelakuan anak muridnya. Kita tentu pernah mendengar tentang syarahan agama yang mengaitkan sifat kita dengan adab makan. Selain daripada sifat tersebut, saya yakin bahawa pemilihan makan tentunya berkait dengan selera diri. Orang yang suka bahagian buntut tetap akan memilih buntut. Tak kira buntut apa. Asalkan buntut maka itulah kegemarannya.

Tapi yang pentingnya ketika majlis itu berlangsung semua ahli silat lama dan baru duduk bersama mengelilingi Ustaz. Pelakuan yang menimbulkan suasana mesra telah mengeratkan lagi hubungan ahli silat yang lama dan yang baru. Sesuailah dengan konsep sesama ahli tidak boleh bergaduh. Macam mana nak bergaduh kalau kemesraan sentiasa dipupuk dari masa ke masa.

Ketika majlis mandi silat berlangsung, suasana adalah sungguh riuh. Sekali lagi mulut kumat kumit menghafal ayat perlimau keliling badan. Suara riuh bertanya-tanya sama ada perlu memakai basahan kain putih yang baru diperoleh. Ada yang kata, “Pakai aje.” Tapi ramai yang sayang kerana ingin memulakan penggunaannya di tempat sendiri.

Sambung lagi.