Wednesday, February 7, 2007

ERTI PERJUANGAN PADA SAYA

“Apa itu perjuangan dalam SC. Betulkah ada perjuangan dalam SC. Di mana perginya perjuangan SC sekarang”. Itulah antara lain persoalan yang ditanyakan tentang perjuangan SC ketika ini. Kalau persoalan-persoalan itu dipersoalkan sekarang maka ini bermakna kita tidak ada satu definisi khas tentang perjuangan SC. Perjuangan lebih merupakan konsep yang boleh ditakrif oleh sesiapa dengan pelbagai tafsiran mengikut pengalaman masing-masing. Malangnya orang yang menjawab persoalan tersebutpun tidak dapat menjawab dengan jelas. Terkonteng-kontenglah budak-budak silat memikirkannya. Bila ahli silat sekali-sekali muncul, mereka akan dimarahi. Antara ayatnya ialah “tu le kalau tak faham perjuangan, selalu ponteng.” Kalau kita bertengkar atau berselisih pendapat tentang satu-satu perkara dalam SC, akan terkeluar juga ayat,” tu le kalau tak faham tentang perjuangan”. Semuanya akan menjawab dengan perkataan “tu le”. Tak pernah dengar jawapan three le”.

Akibat kes cabulan dan nodaan yang didakwa terjadi, ada puak-puak yang menganggap kemaluan besar telah menimpa SC. Kerana itu maruah SC perlu dipertahan daripada kemaluan yang mendatang. Pada mereka ini adalah satu perjuangan yang suci. Tapi tidak dinyatakan kemaluan jenis apa yang menimpa kita, sama ada melepap atau bertanduk. Pada mereka, nama baik Ustaz Hanafi perlu dipertahan kerana Guru yang ada terlibat dalam lakonan . Mereka juga menganggap “orang yang faham tentang SC akan bangkit untuk mempertahankan SC kerana perjuangan SC itu lebih besar daripada mana-mana individu dalam SC termasuk yang menjadi presiden dan Guru Utama”. Kalau ahli perlu bangkit maknanya selama ini ahli tidur. Tapi apa yang perlu dibangkitkan. Anunya kah, semangatnya kah, nafsunya kah atau apa lo. Mereka yang bangkit inilah dinggap sebagai pejuang-pejuang tulen yang perlu dicontohi. Pening bila kita fikirkan seruan dan tanggapan mereka tentang perjuangan dan pejuang tulen.

Kalau berdasarkan ayat dan fahaman mereka, perjuangan maknanya jaga nama baik Ustaz Hanafi. Apabila timbul kes yang melibatkan Guru, mereka menyuruh kita melawan Guru yang ada hingga habis-habisan. Itulah pejuangan tulen. A yoyoyoyoyo manyak susah ma.

Saya tak tahulah apa maknanya perjuangan pada setiap ahli. Ramai yang bersetuju bahawa perjuangan maknanya gerakan ke arah matlamat atau visi atau objektif atau hala tuju. Dalam perlembagaan ada tertulis. Kalau itu rujukannya, MMK baca betul-betul, faham betul-betul perlembagaan tersebut. Presidennya merangkap Guru Utama perlu bertindak sebagai pemimpin ke arah pencapaian matlamat. Ahli-ahli MMK yang lain mesti berganding bahu bersama Presiden sebagai satu pasukan. Mana yang silap, perbetulkan. Jangan tikam dari belakang. Tak sedap dan amat menyakitkan. Kecualilah jika kita menggunakan ilmu KY dan bukannya ilmu KK. Tapi kalau nak tikam biar berdepan. Itu gunanya mesyuarat. Mana-mana ahli yang menyeleweng, termasuk Presidennya, gunakan kaedah nasihat atau sebarang kaedah secara hikmah kalau mesyuarat tidak mahu digunakan. Kalau kita tidak pertahankan ahli, termasuk Presiden, siapakah yang boleh kita harapkan. Mana ada ahli silat lain yang akan pertahankan kita.

Ahli-ahli yang baru masuk SC perlu membayar yuran pengajian. Yuran itu bagi membolehkan mereka menuntut ilmu silat daripada jurulatih. Jadi, tugas penuntut ialah belajar dengan sepenuh hati. Kenapa pulak kita mengheret mereka dalam masalah persatuan. Jangan celarukan fikiran mereka. Tapi kalau mereka mengeluarkan pendapat sendiri tentang kes yang berlaku, itu hak mereka. Untuk kita memaksa mereka berfikiran sama seperti kita, itu tidak sesuai. Akibat kes yang berlaku telah menyebabkan pembelajaran SC terbantut kerana tiada ijazah. Keadaan ini juga merupakan tanggungjawab kita yang memerlukan perjuangan. Apapun kita perlu mempastikan mereka mendapat ilmu SC tanpa ada apa-apa sekatan. Inilah perjuangan kita sebagai Penyelia kelas atau jurulatih. Kalau MMK gantung Guru yang ada, mereka perlu menunjukkan Guru yang baru. Tanpa Guru mana boleh ijazah. Kalau terbantut ijazah kerana ketiadaan Guru, bermakna pelajaran mereka terbantut. Ini merupakan kesalahan besar dalam adat kita yang dilakukan oleh MMK. Oleh itu, Penyelia dan Jurulatih kena bangkit tak kira apa yang bangkit. Yang pentingnya sedarkan MMK atas perbuatan mereka yang salah tersebut. Itulah yang dinamakan perjuangan tulen. Perjuangan untuk mempastikan ahli silat yang sedang menuntut mendapat ilmu yang sepatutnya.

Ada yang mengatakan bahawa mereka yang mendekati Ustaz tentu memahami perjuangan SC dengan sebenar-benarnya. Tapi hingga kini merekapun tak jelas untuk bercakap tentang perjuangan.

Pada zaman dahulu kala, ketika bulan sedang mengambang, tatkala SC mula berkembang, cawangan kita hanya kuat di bandar Kuala Lumpur. Apabila ada ahli yang tamat dan melanjutkan pelajaran ke pusat pengajian tinggi, SC berjaya dibawa masuk ke pusat pengajian tinggi pula. Apabila ahli-ahli tersebut tamat pengajian dan bekerja di pelusuk negara, mereka juga mengembangkan SC. Secara langsung SC telah berkembang dengan hebat di segenap pulusuk tanah air. Kenapa SC dapat berkembang sebegitu rupa?. Pastinya kerana wujudnya sikap untuk mengembangkan SC. Sikap ini terbentuk hasil daripada pemupukan kefahaman yang dibuat oleh Ustaz sendiri. Mereka telah menjadikan usaha mengembangkan SC sebagai satu perjuangan. Inilah perjuangan yang hakiki. Mereka yang berjuang ke arah itulah merupakan pejuang yang tulen. Apabila kelas telah dibuka, mereka masih bertanggungjawab mempastikan penuntut mendapat ilmu yang sepatutnya dari mula hingga akhir. Apabila penuntut tamat, mereka akan mencari ahli baru. Wow! betapa hebatnya perjuangan mereka untuk mendaulatkan SC sebagai warisan bangsa. Hinggakan ada yang lupa tentang kebajikan diri dan ahli keluarga, semata-mata untuk menyebarkan SC. Merekalah pejuang hakiki yang tahu erti perjuangan. Perjuangan untuk mengembangkan SC. Hinggakan perkembangan zuriat sudah menjadi perjuangan nombor dua. SPA diketepikan dan banyak perasaan dikecewakan.

Tapi puak-puak hipokrit professional lain pula mainan perjuangan mereka. Silat sudah jatuh nombor dua. Yang utama pada mereka ialah kedudukan dan kuasa. Hinggakan kalau Guru buat silap, Guru digantung hingga tiga tahun dan tidak dibenarkan majlis ijazah anjuran bekas Guru tersebut. Pengganti Guru tidak dinamakan. Maknanya mereka rela perkembangan silat terbantut dek kerana kepuasan atas hukuman pada Guru. Itulah erti perjuangan pada mereka. Bertopengkan perjuangan, mereka menganggap usaha-usaha mereka membetulkan keadaan dalam persatuan adalah murni dan tulen. Sungguh mengharubirukan.

Kalau kita menganggap mengembangkan silat itu sebagai perjuangan maka kepentingan diri dan kepentingan yang ada selain silat perlulah diketepikan. Keutamaan kita tetap pada silat. Perjuangan ini mesti ada misi dan misi ini mesti jelas di kalangan ahli dan pendokong SC. Aktiviti lain yang tidak melibatkan silat seperti perniagaan CNI, sukan dan sebagainya sangat susah untuk dikaitkan dengan perjuangan. Kalau kita sudah faham maksud perjuangan dan menghayatinya maka senanglah kita bertapak di USM atau UUM. Dalam perjuangan jangan ada cuti-cuti. Hujung minggu nak cuti. Bulan puasa nak cuti dan banyak pulak nak cuti. Kalau cuti sekalipun jangan terbantut proses perkembangan silat. Mesti ada pengganti. Kalau Guru nak bercuti di hujung minggu atau di bulan puasa, tunjukkan pemangkunya. Baharulah silat ini akan dapat berkembang dengan hebat. Inilah perjuangan kita yang sebenarnya. Pada ahli yang sedang menuntut, berjuanglah untuk menguasai pelajaran SC dengan sepenuhnya. Pada Jurulatih, berjuanglah bagi mempastikan ilmu yang kita sampaikan benar-benar dihayati oleh penuntut kita. Pada pendokong SC, berjuanglah untuk mengembangkan SC di pelusuk negara. Pastikan semua individu yang bernama Melayu akan mempelajari SC. Hinggakan satu masa nanti, kalau ada Melayu saja di mana-mana, pastikan mereka belajar SC. Inilah perjuangan yang suci dan abadi.

Kalau ada yang menyebut tetang perjuangan bagi memelihara nama baik Ustaz, turunlah ke padang dan kembangkan SC yang diamanahkan kepada kita. Ilmu yang ditinggalkannya jika dikembangkan kepada orang lain akan memberi manfaat kepada Ustaz. Secara langsung, Ustaz sendiri akan mendapat saham di akhirat. Itulah namanya cintakan pada Ustaz. Janganlah kita bekerja keras membuka aib ahli di kalangan kita. Itu tak masuk buku dalam erti kata perjuangan. Tapi nak buat macam mana. Mereka ada tafsiran sendiri tentang perjuangan. Perjuangan mereka ialah penyingkiran, pembolenan , penyiasatan, penghakiman, pesumpahan dan perniagaan. Hai yaa. Lu tatak patut ma. Lu kaya, gua kayap lo.