Thursday, April 3, 2008

MELENTING AKU!

TAFSIRAN BEREMOSI


Silat Cekak hebat sekali. Macam-macam ada. Dalam SC ramai pakar-pakar semua segi yang sebati pada ahli. Bila ramai yang pakar maka terdapatlah pelbagai riaksi. Banyak istilah hebat yang mereka kuasai. Kadang-kadang perasan kerana bersandarkan perasaan yang ada. Kita ada istilah bisik semak dalam SC. Tak kurang juga dengan istilah busuk hati. Akhirnya silat berkesudahan dengan menyemakkan dan hampir ”mati”. Kita ada istilah hakiki. Itu tak masuk pakar-pakar tafsiran situasi yang begitu hebat sekali. Muncul macam cendawan busut. Sebusut sembilan bulan melayari. Sekilas ikan di air, sudah tahu jantan betinanya. Pentafsir jantina yang hebat sekali. Sekali menulis, sudah tahu akan riaksi mereka. Marah jantan atau marah betina. Tapi, ada yang benci. Benci di sebalik rindu. Baca tetap baca. Ada yang melenting. Tak tahu pulak mereka ini melenting jantan atau melenting betina. Kalau jantan pasti jauh berinci-inci. Kalau betina maka terpaksa menerima. Jantan dan betina bagai telah serasi. Sebabnya kita ada juga penumbuk jantan dan penumbuk betina. Tapi teori sahaja. Sebabnya, ada yang betina bertumbukkan jantan dan ada yang jantan bertumbukkan betina. Tapi, ada yang baca, lantas terus membenci. Macam orang bercinta yang putus tali. Kononnya, lebih baik mereka membaca tulisan yang menambah pengetahuan mereka di dunia dan akhirat. Yang akhirat saya sukar bayangkan. Tapi yang dunia apa lagi!. Pastinya ilmu kongsi gelap. Berkongsi dalam gelap. Ramai manusia yang bertaraf PHd. Pengetahuan mereka amat mendalam. Sedalam ukuran wali betina. Nak tahu dalam mana maka kena tengok kaki. Pelbagai istilah tetap dikuasai. Ada kata istilah mencarut dan memaki. Tapi kena tengok kaki. Kalau kaki anu, maka fikirannya tetap ke situ. Perkataan hentam, kritik, fanatik, taksub dan pelbagai lagi sudah sebati. Bila menulis mereka mencari-cari istilah dalam kamus diri. Akhirnya ahli SC juga yang kena. Lupa akan nilai diri. Itulah agaknya tulisan mereka yang sudah benci.

Oleh sebab ramai yang suka mentafsirlah maka terjadinya salah satu faktor daripada penyumbang utama pepecahan yang ada. En Mat yang membeli pisang, ada pelbagai tafsiran. EN Mat yang masuk dalam rumahpun banyak tafsiran tersendiri. Saya tak suka mentafsir tapi suka membayang. Ohh! Alangkah sejuk dan nyaman sekali.

Kerana pelbagai tasfiran jugalah maka kita boleh memihak atau memencilkan diri. Mana ada orang yang sehati dan sejiwa. Sedangkan lidah lagi tergigit, ini kan pulak kemutan diri. Tafsiran kita banyak bergantung pada ilmu dan pengalaman yang ada pada diri kita sendiri. Banyak contoh yang telah saya beri. Tapi yang pastinya tak ada satu parti politikpun di negara kita yang menang seratus peratus sokongan rakyat atau ahli. Itulah akibatnya jika kita mempunyai kebebasan membuat tafisran sendiri. Maknanya juga, kerana kebebasan yang ada dalam persatuan kitalah maka pelbagai pendapat cuba diketengahkan. Gunakan ilmu dan pengalaman untuk membuat kesimpulan. Tapi ramai yang kecundang. Mereka sangat beremosi. Kalau tak beremosi jadilah mereka tunggul kayu mati.

Satu sikap yang memundurkan kita ialah suka hangat-hangat tahi ayam. Buat sesuatu tidak bersungguh hati. Hinggakan nak membacapun ikut hati. Diperikan, dulu rajin maka sekarang malas. Alasan benci dan meluat dijadikan sandaran. Apapun semuanya bergantung pada ketahanan diri. Ketahanan diri diukur pada cc. Ukuran cc oleh dilihat ketika kita melayari. Keputusannya mudah dan boleh diukur. Ukuran ketika, saat, minit, jam atau berhari-hari. Tapi kalau berhari-hari, pasti dia cabut dan lari.

Kerana hangat-hangat tahi ayam juga maka plagiat kita menjadikannya strategi. Mereka pasti bahawa suasana yang keruh akan kembali tenang. Itu sebabnya puak-puak penguasan SC yang ada asyik melengah-lengahkan membuat keputusan dan tindakan. Harapannya ialah semakin ramai yang akan tawar hati. Ketika itu ramai juga yang tidak ambil peduli. Maka ketika itu juga mudahlah keputusan diberi. Tak ramai yang melenting kerana telah lupa diri. Tidak hairan juga mesyuarat agung dilengah-lengahkan dengan pelbagai alasan. Yang pastinya ketika ramai ahli yang tidak berminat lagi dengan perkembangan SC memencilkan diri maka mesyuarat agung tersebut mudah diadakan. Maklumlah. Itulah taktik dan teknik dalam stategi. Ini pun tafsiran diri. Tak nak pulak mengecop kebiasaan pada ahli.

Namun begitu ramai antara kita tak kira ahli atau siapa yang sukar membuat tafsiran atas apa yang dibaca. Mereka memerlukan bantuan untuk mentafsir tulisan. Ilmu dan pengalaman tersangat kurang agaknya. Apatah lagi dalam dunia SC. Mana nak tahu akan ikan yang jantan atau ikan yang betina kalau ikan tersebut ada dua anunya. Maka asal usul penulis mesti diambil kira. Bila dah tahu asal usulnya maka keputusannya ialah menerima atau menolak terus. Lupa akan prinsip yang ada. Tak kan lah dalam sepuluh, satu dua tidak mengena. Tapi itu semua bergantung pada jenis si Mamat tersebut. Mamat si parang panjang atau Mamat si parang kontot. Jenis Mamat tersebut akan menentukan sikap yang ada. Kalau panjang sudah tentu hebat. Kuat ngaumnya. Tapi kalau kontot mana tahan lama. Itu sebab mudah sangat mengalah hingga malas nak membaca lagi. Buat-buat lah membenci. Pada hal mana ada kekuatan diri. Kekuatan ”batin” ma.

Hari semakin dekat untuk menikmati suasana yang asal dan hakiki. Bak kata pepatah, hujan emas di negeri orang, hujan batu di tempat sendiri maka eloklah kena batu. Baru kita puas hati. Semuanya ada dan dapat merasai. Itulah tafsiran sendiri. Pastinya perasaan yang hakiki. Tapi, mana pulak nak diletakkan istilah syariat dan makrifat. Pening aku!.