Saturday, May 10, 2008

JANGAN SIBUK MA

CARI SUSAH

Kes di mahkamah ditunda lagi. Situasi ini amat sesuai bagi puak-puak persatuan untuk menghimpun tenaga dan pengaruh bagi persiapan mesyuarat agung sebenarnya. Mana puncanya hingga kes ini berterusan tertangguh. Pelbagai alasan yang diberikan. Akan tetapi, masih ramai ahli yang masih bercakap tentang masa depan SC. Siapakah yang patut menerajuinya. Tiada kata putus. Pengaruh En Mat masih ada dan dikatakan tetap kuat. Guru Persatuan yang didokong oleh puak-puaknya tetap mengatakan En Mat tidak layak lagi memegang jawatan Guru Utama. Konsep warisan dan mandat terpaksa ditukar kepada konsep lantikan MMK dan MMT. Yang hairannya orang tua dan bangka yang dikatakan faham dengan SC pun boleh bersetuju. Sebaliknya, pengikut setia En Mat tetap tidak berganjak untuk mengekalkan kuasa Guru Utamanya.

Kadang-kadang heran juga. Kalau berlaku krisis dalam persatuan, sepatutnya serahkan pada ahli untuk menentukan masa depan persatuan. Buat saja mesyuarat agung sama ada luar biasa ataupun mesyuarat agung biasa. Biarlah ahli yang menentukan sama ada En Mat masih releven sebagai Presiden SC ataupun tidak. Tapi itu kata kita. Apa yang kita fikirkan tidak semudah untuk dilaksanakan. Perjuangan sekarang nampaknya lebih bersifat peribadi. Kalau difikir-fikirkan, apa yang mereka iaitu ahli-ahli MMK sekarang dapat dengan cara yang pelbagai helah bagi menghindari mesyuarat agung. Pak Lan dan Pak Li pun bukannya orang lama sangat. Mereka ada bidang tugas mereka sendiri. Sepatutnya, tinggalkan saja SC dan tumpukan pada profesion yang sedia ada dan beri tumpuan pada keluarga. Berilah hak menentukan masa depan SC kepada ahli.

Walau bagaimanapun, Pak Am, Pak Sir, Pak Lan dan Pak Li masih sayangkan persatuan. Silap langkah, pasti mereka akan diketepikan kalau mesyuarat agung diadakan sekarang. Kenapakah mereka begitu sayangkan persatuan lagi. Kita kena buat analisis. Tapi saya tak nak buang masa untuk mengkaji. Kena buat soal selidik. Tapi mereka adalah orang lama yang telah tua dan menjadi bangka. Saya tak nafikan betapa pengorbanan mereka begitu banyak sekali sejak zaman Ustaz. Masa yang dikorbankan untuk SC begitu sukar diukur. Dalam zaman Ustaz, mereka adalah orang ’kuat’ yang menggerakkan persatuan. Nestolgia mereka dalam SC begitu menebal dan tidak mudah untuk dilupakan. Dalam zaman pepecahan dengan Pak Ak, mereka juga turut memainkan peranan untuk mengembalikan kegemilangan SC. En Mat pun terpaksa bergantung erat dengan mereka. Namun, penglibatan mereka sering dicurigakan. Pak Lan dan Pak Li adalah merupakan peneraju utama untuk mengikis fahaman yang mencurigakan itu. Kerap kita lihat pertentangan pendapat atau pandangan antara Pak Am dan Pak Sir dengan Pak Lan dan Pak Li.

Hari berganti hari, musim bertukar musim. Akhinya Pak Lan dan Pak Li boleh bersama-sama dengan Pak Am dan Pak Sir. Mereka telah menjadi seiring sejalan dan sepandangan menentang En Mat. Kenapakah ini boleh terjadi. Tentu banyak puncanya.

Persoalan yang kedua yang saya ingin utarakan di sini ialah mana perginya pengikut setia En Mat yang dulunya begitu setia dengannya tiba-tiba menjadi ’derhaka’. Kenapa tiba-tiba mereka beralih angin dan beralih sokongan dengan begitu mudah. Hal ini demikian, menunjukkan setapa hati yang ada pada mereka sentiasa ’terbuku’ tapi tidak diluahkan. Nak merajuk, tidak ada tempat. Kalau menentang maka mereka akan terus dipulaukan. Bila tiba saat dan ketikanya baharulah mereka menunjukkan belangnya. Tapi sampai bila ya! Yang pastinya, apabila tiba masanya mereka akan diketepikan oleh ahli. Sungguh sayang sekali. Terutamanya kalau usia masih muda.

Ramai ahli yang saya berjumpa begitu jelas pendirian mereka. Saya turut kagum dengan pegangan mereka tersebut. Silat dijalankan oleh persatuan. Namun silat itu sendiri mesti ada kuasa autonomi dan diurus oleh gurunya yang sah. Berdasarkan ini, mereka tetap berpendirian betapa kita perlu menghormati persatuan. Hal-hal yang berkaitan dengan pengurusan dan peraturan berpasatuan perlu diakui kuasa yang ada pada persatuan. Kalau persatuan mengarahkan mesyuarat atau pelbagai arahan yang bersabit dengan perjalanan persatuan maka kita perlu tunduk dan mengakuinya. Sebaliknya, hal-hal yang berkaitan dengan persilatan, peranan guru tetap utuh dan tidak boleh diketepikan. Oleh itu, golongan yang berpendirian walaupun tunduk pada persatuan tapi tidak rela ’membuang’ guru tetap dijadikan pegangan.

Guru yang dilantik oleh persatuan adalah tidak sama dengan guru yang terlantik hasil daripada mandat dan warisan. Kalau Guru Persatuan, pastinya pengganti Guru terbuka luas. Siapa yang rapat dengan peneraju persatuan dan mempunyai pengaruh, berkesempatan menjadi Guru. Politik wang akan menjadi agenda utama. Jadi, tidak hairanlah kalau mereka yang berjuang habis-habisan dalam Persatuan sekarang ini begitu tegas untuk menyingkirkan En Mat. Sekurang-kurangnya ada peluang jadi Guru ma. Duitpun ada untuk menyebarkan pengaruh. Itu sebab kadang kala kehairanan saya pada mereka boleh terjawab. Nak kata bagi mempertahankan keaslian SC, susah juga nak diterima. Banyak perkara yang diubah. Usahlah dibincang akan adat-adat yang ada dalam SC tapi buah-buah dan sistem pengajarannya yang asli dalam zaman Ustaz pun telah diubah.

Pada saya ketika ini tidaklah perlu buat kita membuang masa bagi membincangkan masa depan SC. Kalau benar-benar ikhlas, buat saja mesyuarat agung dan biarlah ahli yang tenukan masa depan SC itu sendiri. Tumpukanlah pada biadang profesion kita dan semestinya tumpukan pada keluarga kita yang ada.

SELAMAT MENYAMBUT HARI PEKERJA.