Friday, July 25, 2008

KELAYUAN

Saya kurang aktif menulis ketika ini. Seperti yang dinyatakan terdahulu, apabila terbentuk Persatuan baru maka penyelesaian semakin cerah. Silat tetap sama tetapi pembawaanya mungkin berlainan kerana dicorakkan oleh persatuan masing-masing. Pastinya Guru pun berbeza. Mustahil ada dua persatuan yang berbeza, bergurukan satu. Masing-masing ahli akan membuat ketetapan untuk menentukan hala tuju masing-masing. Bila saat dan ketika itu muncul, tidak perlu lagi bagi saya membuat sebarang ulasan atau menyatakan sesuatu kebenaran berdasarkan penglibatan saya selama ini yang tidak meminta apapun sama ada jawatan atau kedudukan. Maka pada ahli-ahli, pilihlah jalan masing-masing. Gasaklah dan fikirlah sendiri tentang hala tuju kita dalam SC. Apakah yang kita cari dan apakah yang ingin kita pertahankan dalam Silat Cekak. Kalau warisan dan institusi perguruan merupakan pegangan utama, pilihlah mereka yang berjuang dan bersikap demikian. Jika difikirkan Guru silat itu maksom dan kesalahannya perlu dihukum tanpa ada sebarang kemaafan atau difikirkan bahawa persatuan itu penting, lebih penting daripada warisan dan Guru, maka pilihlah mereka yang berfaham demikian. Selama ini telah banyak artikal yang saya tulis untuk menyatakan falsafah SC. Itulah yang saya pegang selama saya berada dalam SC dari dulu hingga sekarang. Dan itulah yang diajari dari dulu hingga sekarang. SC tidak berubah dan telah diasaskan oleh pembawanya yang dapat kita kesan dengan jelas iaitu Ustaz Hanafi. Tapi ahlilah yang mengubahnya dan mengubah-ngubahkannya. Semuanya kerana kehendak kedudukan, pengiktirafan dan keegoan.

Untuk terus menulis hal-hal yang berkaitan dengan SC, saya rasakan semacam satu penipuan. Menulis amat mudah bagi menggambarkan SC dan ahli silat itu sendiri. Tapi dari segi realitinya keadaan tersebut tidak mudah berlaku. Apabila tiba saat dan ketikanya yang sebenar, habis hilang segala prinsip, pegangan dan falsafah-falsafah kebenaran tentang SC itu sendiri yang selama ini cuba dipupuk dari masa ke masa. Orang yang mengangguk di depan Ustaz satu masa dahulupun telah mula menggelengkan kepala tanda lupa daratan. Nampaknya dalam SC ramai tukang penipu yang wujud. Akhirnya mereka ini mencari kesempatan diri dan menegakkan ego dalam diri yang selama ini terbuku dalam diri masing-masing.

Ketika zaman En Mat pun ramai pengikut-pengikut setianya yang membabi buta. Mereka ini pantang dicabar akan kewibawaan Guru ketika itu. Sentuh Guru maka mereka terus melenting. Tapi apabila Tuhan menganugerahkan mereka sedikit cubaan dan ujian tentang kesetiaan mereka pada Guru, tiba-tiba mereka menjadi penentang Guru di barisan hadapan. Begitu mudah hilangnya ajaran dalam sekelip masa sahaja. Apakah sikap mereka selama ini. Hipokrit kehormat rupanya.

Berdasarkan senario di atas, kadang kala terasa semacam tertipu dan menipu pada diri sendiri. Cakap dan tulislah apa sahaja tentang kelebihan dan kewibawaan SC untuk tatapan ahli dan pengamal SC. Itu semua akhirnya akan menjadi umpama sendirawa dan penglipor lara. Penghujungnya ahli silat itu tetap akan memegang pada prinsip dirinya sendiri sebagai manusia yang ternilai sejak kecil; dan bukannya manusia yang diasuh nilai dan kefahamannya oleh pendukung silat atau Guru silat itu sendiri. Ustaz yang disanjung dengan begitu hebat pun akhirnya diketepikan, apabila pendapat dan ajarannya bercanggah dengan kepentingan diri. Itulah yang terjadi pada ahli-ahli SC sepanjang masa sejak tiga zaman SC diperintah.

Perjuangan yang selama ini dilaung-laungkan hilang entah ke mana. Nak berjuang apa! kalau hala tuju perjuanganpun agak kabur bagi mereka. Ramai yang bercakap ingin berjuang untuk menegakkan daulat SC. Semuanya bohong semata. Mereka lupa bahawa yang berpecah hanya persatuan tapi bukannya Silat Cekak. Ajaran SC tetap serupa, sama ada segi fizikal atau falsafahnya. Kalau dikirakan sepatutnya, walaupun persatuan berpecah tapi kita tetap bersatu dan bergerak untuk mengembangkan SC. Tapi itu mustahil boleh berlaku.

Tidak hairanlah jika mana-mana pihak menganjurkan waja diri, di pihak yang lain mengharapkan agar program tersebut lingkup atau tiada sambutan. Malah ada yang proaktif dengan cara mengumpul maklumat untuk disebarkan kepada pihak-pihak berkuasa tertentu bagi mengagalkan setiap program yang dianjurkan oleh pihak yang bertentangan. Maka menjadi mangsalah pada murid-murid atau ahli-ahli yang sedang belajar dalam kelas-kelas SC semasa walaupun berlainan Guru.

Manusia yang sangat rancak berusaha menyebarkan buruk Guru di segenap pelusuk IPT dan sekolah ialah Pak Li. Hingga sekarang saya kurang faham akan perangai dan hala tuju perjuangannya dalam SC. Pada satu ketika dulu, beliau beria-ria untuk mengundurkan diri daripada SC dengan alasan sibuk dengan kerja. Guru pada masa itu berasa hampa dan merayu agar beliau terus memegang jawatan setiausaha bagi memantapkan SC, bukannya memantatkan SC. Bukankah sekarang ini masa yang terbaik untuk mengundur diri bagi menumpukan perhatian pada keluarga. Tapi sebaliknya semakin rancak untuk menjahanamkan Guru dan SC. Persoalannya ketika beliau menyatakan hasrat untuk mengundur diri, apakah hasrat beliau sebaliknya. Adakah beliau ikhlas ataupun saja nak test market. Guru patut tahu. Tapi Guru tahu ka!

Apakah dan manakah hala tuju SC seterusnya. Masih dapatkah kita sebarkan SC berserta dengan falsafah silat itu sendiri. Pada saya keadaan tersebut semakin hambar dan semakin tawar. Mungkin yang wujud hanyalah manusia-manusia yang boleh bercakap pada teorinya. Tapi, jauh dilubuk hati kecilnya tetap terlintas bahawa, ”akupun hipokrat jugak.”

Dari segi undang-undang pertubuhan, persatuan memainkan peranan yang penting. Cekak Hanafi ditadbir oleh persatuan yang dipimpin oleh kebanyakannya generasi tua. Lima tahun lagi mereka akan masuk zon bangka. Siapakah barisan pelapis mereka. Apapun, kefahaman mereka tentang SC pastinya amat berbeza dengan kepimpinan sedia ada. Guru persatuanpun semakin tua. Guru Wawasan pasti bersiap sedia. Konsep waris tidak perlu diambil kita. Maka bergurulah dengan Guru Wawasan. Bagaimanakah bentuk kefahaman Guru Wawasan yang sedia ada. Tapi ramai yang mengetahuinya. Namun, ramai juga yang buta perut – bukan setakat buta hati.

Perjuangan SC dalam Persatuan yang baru, bagaimana pula agaknya konsep pengajaran silat dan falsafahnya. Pada saya, saya juga dapat menjangkakan ketawarannya. Apa yang kita cakap tentang kehebatan falsafah kefahaman SC kepada ahli selama ini, akhirnya tidak menjadi. Manusia itu tetap manusia. Setiap manusia ada nilainya. Mewarisi nilai yang baik, akan memudahkan kita memupuk suatu nilai yang baik pula. Sebaliknya, pada mereka yang sememangnya mewarisi nilai yang buruk, maka samalah nilainya dengan ibarat, ” Biawak tetap memilih bangkai.”

Akhirnya, SC akan diajar sama seperti seni bela diri yang lain. Bentuk fizikal menjadi fokas utama. Jangan hairan, pada satu masa nanti adat-adat yang berkaitan dengan pengambilan penuntut akan diketepikan begitu sahaja. Nampaknya ada usaha-usaha untuk mengakademikkan SC. Satu segi bagus tapi banyak segi akan menjadi tak bagus apabila soal-soal adat dan adab diketepikan. Pada hal itulah salah satu kelebihan yang ada dalam dunia persilatan Melayu. Konsep-konsep yang berkaitan dengan kefahaman SC akan semakin longgar. Tempat rujukan semakin hambar. Maka kebolehpercayaan dan kesahan sesuatu konsep atau fakta yang berhubung dengan SC sentiasa boleh dipersoalkan. Akan wujud perbahasan hingga boleh mencetuskan polimik. Maka berbahaslah gara-gara tidak ada satu punca kuasa. SC akan tetap berkembang di takok lama. Orang yang dihormati telah terkembumi.

Kadang-kadang saya terfikir, alangkah baiknya jika ahli-ahli SC yang mempunyai pengalaman, ilmu dan kefahaman tentang SC yang sangat luas, tidak melibatkan diri dalam persengketaan. Contoh yang terbaik ialah Pak Am, Pak Sir dan Pak Us. Mereka adalah golongan yang berwawasan, berilmu dan faham akan SC kerana pernah mempunyai hubungan yang rapat dengan Ustaz. Malah mereka sangat dihormati oleh ahli-ahli kerana kewibawaan dan kefahamannya dalam SC. Malangnya apabila mereka terlibat dalam kancah persengketaan, hormat ahli telah hilang dengan begitu banyaknya. Cakap mereka pasti akan diketepikan oleh orang yang tidak menghormati mereka lagi walaupun cakap-cakap tersebut adalah kebenaran. Pada hal, lagi sepuluh tahun agaknya, mereka akan mengah untuk bergerak. Alangkah baiknya ketika itu mereka dikunjungi oleh semua ahli SCH untuk mendapatkan nasihat dan kata kunci. Tapi apakan daya. Fikiran saya tidak menjadi.

Gajah sama gajah berjuang, maka kancil di tengah akan untung. Apa tidaknya. Bila gajah berjuang, ada gading yang patah. Ada badan yang luka. Ada kaki dan belalai yang binasa. Ketika itu mudahlah si kancil mengambil kesempatan. Apakah kesempatan yang boleh diambil. Kena tanya pada Pak Lan.

Bagaimana pula Guru Wawasan dan Datuk K. Mereka ini umpama striker di padang bola yang hanya menunggu bola untuk disepak masuk ke pintu gol. Sepak aje. Masuk belum tentu. Oleh sebab minat mereka pada bola, maka fikiran mereka pun selalunya diletakkan di kaki dan sangat pandai menggelintir bola yang dijelmakan oleh Guru Persatuan.

Jelas pada saya, dalam pentas SC, banyak pelakon yang berperanan penting melakonkan peranan masing-masing. Pengarahnya duduk berbicara. Ada tukang lampu, ada tukang solek dan macam-macam ada. Tapi saya suka jadi tukang apa ye!. Tukang S.P.A ma. Apaka erti huruf tersebut. Kena belajar. Huruf tersebut membawa makna yang lebih tinggi daripada makam Bisik Semak. Boleh belajar. Pengkerasnya sabun dan pelekat.itu aje!