Thursday, February 14, 2008

PEPECAHAN YANG BERMAKNA

Pada ruangan yang lalu ada dibincangkan betapa perlunya En Mat bertindak segera bagi menubuhkan Persatuan baru tapi tetap berlandaskan perjuangan yang diamanahkan oleh Ustaz Hanafi. Mungkin dalam tulisan ini berulang lagi beberapa isi penting. Namun, sebagai maksud peneguhan, saya rasa elok saya berbuat sedemikian kerana bukan mudah bagi manusia untuk menurut kehendak yang berdasarkan prinsip atau satu pegangan yang jelas buat dirinya dalam apa keadaan sekalipun. .

Pengaruh Guru Persatuan semakin hari semakin kuat. Sekurang-kurangnya melalui majlis ijazahnya, beliau melahirkan ’murid’ yang semakin ramai dari hari ke hari. Mereka ini pastinya telah dibasuh dan diuli betapa mantan guru telah melakukan kesilapan yang tidak boleh dimaafkan. Murid ini tidak mungkin akan mencari kebenaran walaupun mungkin ada sedikit kekecualian. Ini akan memberi tamparan yang hebat kepada En Mat untuk kembali berkuasa. Apatah lagi apabila murid persatuan yang dilahirkan tersebut akan memegang tampuk persatuan. Maka En Mat dan orang-orangnya akan diketepikan langsung. Jangan lupa juga mereka yang sedang menyokong Guru Persatuan pun akan diketepikan pada satu masa nanti. Itulah budaya kita. Orang KITA janganlah hendaknya mudah lupa.

Kepimpinan persatuan yang ada sekarang semakin yakin dalam tindak tanduk untuk membasmi pengaruh En Mat dalam Persatuan. Strategi mereka semakin mengena. Apatah lagi respond daripada En Mat begitu hambar. Dakwaan dan pembelaan berdasarkan mahkamah tidak menguntungkan kepada En Mat. Semakin lama mahkamah bersidang dan menangguhkan sidangnya, maka semakin mudah puak-puak ini meratah dan melenyapkan pengaruh En. Mat. Mereka pastinya boleh merancang sesuatu yang mendatangkan keuntungan kepada diri mereka sendiri. Keadaan En Mat dianggap semakin lemah dan hampir tenat. Serangan balik amat kurang dan ini menambahkan keyakinan mereka untuk berbuat apa sahaja demi menyisihkan En Mat. Jangan hairan jika dibuat mesyuarat agungpun, ahli atau cawangan yang dijemput adalah mereka yang boleh mendatangkan keuntungan atau pulangan kepada penguasa persatuan. Jadi, akan terjadilah ada cawangan yang dijemput dan ada cawangan yang tidak dijemput. Begitu juga ada ahli yang dijemput dan ada ahli yang tidak dijemput. Apa En Mat boleh buat. Untuk mencabar kesahihannya melalui mahkamah akan membuatkan mereka tersenyum simpul sepanjang masa. Mereka akan bertindak sesuka hati walaupun ada peruntukan dalam pelembagaan. Siapa yang berani mencabar. Suara bantahan mana yang boleh menidakkan mereka.

Orang-orang yang satu masa dulu begitu setia dengan En Mat telah beralih angin. Mereka ini tidak boleh diberi harapan lagi untuk membela En Mat walau dalam masa mana sekalipun. Fikiran mereka begitu mudah beralih dengan pelbagai alasan.

a. berasa diri tertipu
b. Guru adalah ’maksom’ dan tidak boleh melakukan kesalahan
c. Guru silat mesti unggul. Anak murid boleh buat silap tapi Guru Silat mesti seratus peratus tidak melakukan kesilapan
d. berasa diri lebih hebat daripada En Mat
e. tak ada apa yang boleh dapat daripada guru
f. En Mat eksyen
g. memang tabiat mereka suka melihat kejatuhan seseorang.

Banyak lagi alasan mereka. Oleh itu eloklah jika En Mat lupakan mereka buat selamanya. Bina kumpulan murid yang baru yang benar-benar berkualiti untuk mempertahankan Guru dalam segi apa sekalipun. Apa yang berlaku jadikan sempadan supaya tidak mungkin akan berulang. Tengok betul-betul kesetiaan mereka melalui ilmu yang ada. Yang mana patut disingkir dari awal, singkirkan segera. Yang mana tak patut disingkir, jangan singkir. Apatah lagi jika penyingkiran tersebut disyorkan oleh biawak yang lidahnya bercabang dua. Saya rasa En Mat sangat berpengalaman dalam soal ini.

Ketika ini banyak perubahan dilakukan dalam SC terutamanya dari bentuk konsep pengajarannya, selain daripada kefahamannya sendiri. Perubahan ini terpaksa mereka lakukan demi menunjukkan perbezaan antara persilatan EN Mat dengan persilatan Guru Persatuan. Melalui kaedah ini pengaruh En Mat dalam persatuan dan persilatan yang mereka pegang dapat dilenyapkan dari masa ke masa. Secara langsung dapatlah dibezakan antara persilatan En Mat dengan persilatan Guru Persatuan. Daripada segi hukum persatuan, perbuatan ini adalah sesuatu yang sepatutnya tapi dari hukum persilatan, keadaan yang timbul ini akan mengelirukan dan memberi kesan penipuan kepada ahli silat. Keadaan ini akan berterusan selagi En Mat masih kekal dalam persatuan. Perubahan dari masa ke masa itu hanya akan berhenti kalau En Mat keluar daripada persatuan. Samalah keadaannya dalam permainan gusti. Pengadil akan tidak ambil peduli pada rakan yang dibelasah lawan walaupun secara tidak betul ketika rakan seorang lagi masih berada dalam gelanggang untuk menyelamatkannya. Bila rakan yang cuba menyelamatkan itu keluar barulah pengadil memberhentikan pukulan yang tidak sah pada rakannya.

Samalah maknanya, selagi En Mat berada dalam gelanggang persatuan yang dikuasai mereka, maka selagi itu Silat Cekak akan ’dibelasah’ dan ’dinodai’ hingga terkeluar daripada prinsip silat itu sendiri. Pembelasahan itu hanya akan berhenti kalau En Mat akan keluar daripada Persatuan Persilatan SC. Oleh itu untuk menyelamatkan SC daripada terus dibelasah dan dicabuli maka cepat-cepatlah En Mat keluar daripada persatuan demi Silat Cekak itu sendiri. Baharulah apa yang ada dalam SC dapat dikekalkan. Segala-galanya umpama pukul anak sindir menantu. Dengan cara ini tanggungjawab bagi mempastikan SC berada dalam landasan yang betul telah terungkai. Biarlah mereka yang bijak pandai dalam persatuan SC sekarang mengemudikan hala tuju SC itu sendiri.

Kefahaman SC yang ditanam oleh Ustaz Hanafi dan murid-murid setia Ustaz telah berada dalam keadaan yang agak longgar. Faham, tapi kerana perasaan hasad dan dengki, kefahaman itu rela diketepikan. Meraka faham akan soal mandat yang merupakan hak menjalankan SC. Tapi praktikalnya mereka tetap menyokong Guru Persatuan. Kenapa ini berlaku.

Oleh itu, mereka ini tidak lagi boleh diberi pengharapan untuk terus menegakkan prinsip sebenar SC pada masa-masa akan datang. Kefahaman mereka boleh berubah atas kepentingan yang tertentu. Samalah dengan sikap manusia yang terpaksa menipu bagi menyelkanmatkan diri daripada menerima hukuMan. Apakah jenis manusia ini dalam konteks SC. Pastilah mereka keturunan hamba yang terpaksa patuh pada tuannya walaupun prinsip diri terpaksa digadaikan. Lebih baik En Mat terus melupakan mereka. Jangan diharap lagi mereka ini sebagai penerus dan pewaris SC.

Seperti yang saya katakan bahawa mereka yang ada dalam barisan penguasa persatuan sekarang adalah terdiri daripada mereka yang terlibat dalam pepecahan dengan Cekak Malaysia dan terlibat dalam pergolakan persatuan ketika ini. Apabila ditanya apakah hobi mereka, pasti jawapannya ialah melakukan pepecahan. Oleh itu yakinlah bahawa SC yang dipimpin merfeka akan terus bergolak dan berpecah. Apatah lagi ketika pemergian En Jo nanti. Cuba fikirkan masa depan secara tenang. Kalau En Mat berada dalam keadaan luar persatuan maka akan membantunya untuk meluaskan pergerakan SC yang dipimpinnya. Dalam persatuan yang ada sekarang, mana pegangan kita. Masing-masing telah tua. Guru Wawasan yang ada pastinya akan bersaing dengan Pak Lan dan Pak Li. Datuk K jangan diliupakan. Tak kanlah mereka ini yang bersama-sama berjuang mati-matian menumpaskan En Mat boleh diketepikan begitu sahaja. Keadaan yang sama pasti akan berlaku dalam CM. Pak Li akan bersaing dengan Pak Din. Kekecohan akan berlaku kecualilah jika mereka berkongsi kluasa.

Berdasarkan perbincangan di atas, sangat jelas pada saya betapa En Mat mesti keluar daripada persatuan yang sedia ada. Walaupun kita rasakan keputusan itu amat berat tapi pada saya itulah yang sebik-baiknya. Perjuangan kita ialah menyebarkan SC berserta kefahamnnya. Buat apa membuang masa berebut jawatan kerana menurutkan nafsu. Kita tidak mahu oran lain akan mengambil kesempatan akibat kekecohan yang berlaku.

Kepada mereka yang dikatakan ada pegangan, muhasabahlah diri kita kembali. Sebenarnya penglibatan kita dalam SC adalah sebahagian daripada perjuangan diri kita bersama keluarga dan profesion yang kita ada. Biarlah SC dipimpin oleh mereka yang berhak dan mempunyai mandat seperti yang kita selalu laung-laungkan sebelum ini. Tumpuan kita ialah pada kerja dan keluarga kita sendiri yang memberi punca untuk kita menyambung diri dalam tuntutan dunia ini. Kalau kita faham konsep ini maka biarlah En Mat yang profesionnya adalah silat, bertanggungjawab atas pekerjaannya. Jangan kita campur tangan. Dalam jabatan kerajaan atau swasta, kalau kita tidak bersetuju dengan dasar yang ada, maka eloklah kita berhenti. Dalam silat kalau sudah dirasakan Guru yang ada sudah tidak sesuai maka undurlah diri. Janganlah kita berlagak umpama polis antarabangsa iaitu Amerika yang berasa diri bertanggungjawab membetulkan keadaan. Padahal diri sendiri yang tidak betul.

Setiap manusia tetap melakukan kesalahan. Kita juga akan berbuat demikian tanpa kita sedari. Pastinya manusia ini berasa insaf jika masanya tiba.